E-learning-modules voor Waddenzee- en IJsselmeergebied beschikbaar |
Om de vakbekwaamheid op het gebied van incidentbestrijding op het water van centralisten en calamiteitencoördinators (CaCo’s) op de meldkamers te borgen, organiseren CRW en SAMIJ jaarlijks twee bijeenkomsten. Voor het delen van kennis op dit gebied stelt CRW al jaren e-learning-modules voor incidentbestrijding op de Waddenzee beschikbaar. Deze modules waren toe aan herziening. Bovendien was er vanuit SAMIJ behoefte aan een e-learning-module voor het IJsselmeergebied.
In navolging van de eerdere e-learning-modules voor de Waddenzee is in 2021 gestart met de module voor het IJsselmeergebied. Deze is sinds september vorig jaar beschikbaar. Vervolgens zijn de e-learning-modules voor het Waddenzee- en Eems-Dollardgebied herzien. Ook die zijn nu beschikbaar. De e-learning-modules zijn niet alleen interessant voor centralisten en CaCo’s van de meldkamers, maar ook voor andere crisisfunctionarissen.
Tevreden over resultaat
Voor de realisatie van de nieuwe e-learning-modules is een werkgroep in het leven geroepen. Die bestond onder meer uit vertegenwoordigers van onze netwerkpartners Rijkswaterstaat (RWS), Kustwacht Nederland, Havenbedrijf Den Helder, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (Meldkamer Haarlem) en Veiligheidsregio Fryslân. Een van de werkgroepleden is Dennis van der Veen, Hoofd Bureau Incidentmanagement Water en Scheepvaart bij RWS en Officier van Dienst (OvD)-water. Dennis is zeer tevreden over het resultaat: “De e-learning geeft een mooi overzicht van de structuur van melden en alarmeren in beide gebieden. Deze manier van kennis aanbieden is van toegevoegde waarde voor de nieuwe collega’s van RWS, omdat ze zo op een snelle manier wegwijs kunnen worden in het netwerk en zien hoe de lijnen lopen. En voor de huidige collega’s is het altijd goed om de kennis weer op te frissen. Soms denk je met een jarenlange staat van dienst wel te weten hoe het zit, maar ook dan kun je zomaar voor verrassingen komen te staan.” Dennis heeft de samenwerking met de werkgroepleden als meerwaarde ervaren. De onderlinge contacten zorgden er bijvoorbeeld voor dat hij tijdens een grote olieverontreiniging in de haven van Den Helder korte lijntjes had met Jeroen Lemmen van de verkeerscentrale in die havenstad. “Je weet elkaar sneller te vinden, bijvoorbeeld bij het reguleren van het scheepvaartverkeer. En het broodje en de koffie van Jeroen op de verkeerstoren hielpen ook, want ik had door het incident al lange tijd niets meer gegeten en gedronken.”
Samenwerking essentieel
Dennis geeft aan dat in de e-learning-omgeving diverse scenario’s worden behandeld. “Zo moet je met elkaar de kleinste details uitzoeken over met hoe het eigenlijk ook alweer allemaal is afgesproken in het incidentbestrijdingsplan. In de praktijk gaat het vaak net even anders. Formele bevoegdheden zijn belangrijk, maar in het heetst van de strijd moet je het toch samen oplossen.” Tenslotte vindt Dennis dat hoe meer van dit soort vakbekwaamheidsproducten er zijn voor de partners in het Waddenzee- en IJsselmeergebied, hoe beter. “Een goede samenwerking tussen de partners is essentieel. En dat begint in de koude fase.”
Waar zijn de modules te vinden?
Nieuwsgierig naar de e-learning-modules voor de Waddenzee? Deze zijn te vinden op de e-learning-pagina op de CRW-website. De e-learning-module voor het IJsselmeer is te vinden op website van de SAMIJ. Voor toegang zijn wachtwoorden nodig. Deze zijn aan te vragen door een mail te sturen naar respectievelijk crw@vrfryslan.nl en info@samij-regeling.nl.
In eigen leeromgeving aanbieden
Voor netwerkpartners bestaat ook de mogelijkheid de e-learning-modules aan te bieden in een eigen leerportaal. Neem hierover contact op met crw@vrfryslan.nl voor de modules over het Waddenzeegebied en met info@samij-regeling.nl voor die over het IJsselmeergebied. |
|
|
|