LNG-locatie in Eemshaven in bedrijf |
Begin september startte Gasunie met het in bedrijf nemen van de nieuwe LNG-locatie in de Eemshaven: de Eems Energy Terminal. In enkele maanden tijd is een proces doorlopen wat normaal gesproken een doorlooptijd kent van ongeveer twee jaar. De snelheid van het proces is ingegeven door de onzekerheid van gaslevering vanuit Rusland.
Maar wat is nu precies de Eems Energy Terminal, kortweg EET? Daar wordt LNG (Liquefied Natural Gas) omgezet naar ‘gewoon’ aardgas. In grote lijnen werkt het als volgt: het LNG wordt onder lage druk verpompt. Daarna wordt het op hoge druk gebracht (80 tot 100 bar) en naar de warmtewisselaar gebracht, waar het verdampt. Vervolgens wordt het gas onder een druk van 80 bar in het bestaande aardgasleidingnet gebracht.
Drijvende installaties
Om dit voor elkaar te krijgen zijn twee zogeheten Floating Storage and Regasification Units (FSRU’s) aan de wal gelegd in de Wilhelminahaven van de Eemshaven. De FSRU’s zijn voorzien van flexibele leidingwerken, omdat natuurlijk rekening moet worden gehouden met het getij.
Rampbestrijdingsplan
De nieuwe locatie brengt ook risico’s met zich mee. Denk aan een (grote) lekkage van LNG op het water, een fakkelbrand of een explosie. Om die reden wordt een rampbestrijdingsplan opgesteld vanuit Veiligheidsregio Groningen, waarbij multidisciplinair wordt samengewerkt. Vanwege de locatie is ook Groningen Seaports (havenautoriteit) hierbij betrokken.
Groene waterstof
In de toekomst kan de EET worden gebruikt voor de import van groene waterstof. |
|
|
|